Vermijden bij uitwerken idee
- Posted by Frank Beckers
- On 15/08/2019
Uitvinden….. het is tegenwoordig niet meer alleen weggelegd voor de Willy Wortels onder ons. Nee, instrumenten, hulpmiddelen, tools, documentatie en alles rondom het internet maken van ons allen potentiële uitvinders. Toch lukt het maar enkelen om ideeën om te zetten in iets tastbaars, iets waar de markt om vraagt. De oorzaak ligt dikwijls aan één of meerdere van de onderstaande 8 punten.
1) Zoeken naar het perfecte idee
Vaak wordt gezocht naar dat ene fantastische idee/product waar de hele wereld op zit te wachten en waar een enorme business mee gepaard gaat. Laten we hierover kort zijn: dat idee bestaat niet cq. is niet realiseerbaar (enkele uitzonderingen daargelaten). Dus nooit zoeken naar dat ene perfecte idee, maar gewoon iets leuks oppakken waarvan jij denkt dat het ergens iets aan toevoegt.
2) Dromen zijn bedrog en zeker geen ideeën
Begrijp het verschil tussen bezig zijn met een visie en bezig zijn te hallucineren… Het idee moet natuurlijk wel binnen een acceptabele tijd realiseerbaar (en financierbaar) zijn. Dromen mag, maar ben realistisch. Deel in een vroeg stadium je visie met vertrouwelingen en discussieer uitgebreid over de haalbaarheid en de scoringskansen.
3) Verliefd worden op je eigen idee
Luister goed naar anderen; wat zij te zeggen hebben over jouw idee/visie. Sta open voor kritische opmerkingen en zorg dat je niet (te) verliefd wordt op je eigen idee/visie. Het koste wat kost doorzetten van je plannen eindigt meestal in een enorme telleurstelling en een financieel disaster.
4) Geen goed business model
Het beste idee struikelt over een slecht/matig business model; niet te verwarren met een businessplan natuurlijk! Dat laatste is alleen nodig voor de bevrediging van bankmedewerkers bij een financieringsaanvraag. Met een goed business model wordt aan een belangrijke voorwaarde voor het hebben van succes voldaan.
5) Focussen op de concurrentie
De grootste fout die gemaakt wordt, is dat er bij het uitwerken van het idee alleen naar de concurrentie gekeken wordt (benchmarking, analyses, etc.) en niet of te weinig naar de toekomstige/potentiële klant(behoefte)!
6) Technische hindernissen
Het komt meer dan eens voor dat bij het uitwerken van goede ideeën plotseling ‘de stekker eruit gaat’ vanwege het niet vinden van de technische oplossing. Technische hindernissen mogen anno 2017 niet meer leiden tot annuleren van een ontwikkeling. Wel is het van groot belang om vroegtijdig essentiële testen uit te voeren om de echte moeilijkheden zo vroeg mogelijk te leren kennen.
7) Ga niet trompetteren
Goede ideeën worden vaak wel gerealiseerd, maar niet door de oorspronkelijke bedenkers. De reden: er is te veel en in een te vroeg stadium met derden (niet teamleden) gecommuniceerd zonder geheimhoudingsverklaring. Testen uitvoeren, onderzoeken doen, etc. moeten opgepakt worden door de teamleden en keypartners/vertrouwelingen.
8) Kwaliteitsproblemen
Het idee kan nog zo goed zijn, indien de uitwerking en de voorbereiding niet goed/professioneel gebeuren, wordt het niets; of eigenlijk wel, het wordt een drama. Zorg ervoor dat je vanaf het eerste moment professioneel werkt.
PROINT
Wilt u een professioneel klankbord, advies of een vakkundige meewerkende hand bij de uitvoering, neem dan contact met ons op!
Zie ook het artikel ‘Valkuilen bij productontwikkeling’. ■ 2019, Frank Beckers